5 tipů na dokonalé grilování

špízy na grilu

Foto: Pixabay

S příchodem jara nastává také další grilovací sezóna, na kterou se jistě těšíte. Kdo by totiž nemiloval vůni očouzeného masa, táhnoucí se sýr či do křupava pečenou zeleninu? Pojďme se podívat na to, jak připravit gril, anebo na to, jak vyčarovat z běžné grilovačky nezapomenutelný zážitek.

Jak na letní grilování

Grilování přináší do běžného menu nezapomenutelné chutě a vůně, které jsou pevně spjaty se slunečným počasím a zelenou trávou. Nejdůležitější je však začít správně. Než se pustíte do grilování, připravte si veškeré potřebné vybavení a nástroje. Pomocí drátěného kartáče rozpálený rošť vydrhněte a odstraňte tak napáleniny z loňska. Samozřejmě existuje také řada chemických přípravků, které pomohou odstranit mastnotu a připálené zbytky. Pokud hledáte alternativu, skvělá je jedlá soda a citron, kterými sice pracněji, ale zato šetrněji odstraníte vše, co na gril nepatří.

Šéfkuchař Martin Kortus radí: Zahradní vaření očima šéfkuchaře

Jak vybrat ten nejlepší gril

Při výběru grilu se zaměřte na své potřeby a preferovaný způsob grilování. Existuje široká škála možností, od klasických uhlíkových a plynových grilů po moderní elektrické a keramické grily. Grily na uhlí dodávají jídlu autentickou chuť a jsou skvělou volbou pro milovníky tradičního grilování, zatímco plynové grily nabízejí rychlejší a pohodlnější způsob přípravy. Rozhodně se vyplatí investovat do kvalitního grilu, který vám vydrží řadu let, a hlavně bude schopen vytvořit ideální podmínky pro přípravu lahodných pokrmů.

grilování klobás

Foto: Pixabay

Gril na uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou tradičním symbolem venkovního grilování a poskytují autentickou chuť jídla. Jejich hlavní výhodou je jejich přenosnost a jednoduchost použití. Grily na uhlí jsou často cenově dostupné a nabízejí širokou škálu velikostí a stylů, od kompaktních modelů vhodných pro piknik až po velké grily určené pro zahradní party s přáteli.

Plynový gril

Plynové grily jsou oblíbené pro rychlou a pohodlnou přípravu pokrmů. Ovládání teploty je velmi snadné, což umožňuje přesné propečení masa. Další výhodou je čistota – ke grilování není nutné špinit si ruce s uhlím a následně čistit zásobník od popela. Moderní venkovní gril také nabízí různé funkce, jako jsou boční plotýnky pro přípravu příloh nebo integrované grilovací plochy. Právě plynový gril je perfektní volbou pro ty, kteří chtějí v klidu grilovat na terase a zapomenout na elektrickou přípojku či zásoby uhlí.

Elektrický gril

Ideální možnost pro ty, kteří žijí v bytě a mají omezený prostor, jenž mohou věnovat „venkovním“ aktivitám. Elektrický gril je snadno přenosný a často má kompaktní design, což z něj činí skvělou volbu pro terasy, balkony nebo taky kempování. Díky elektrickému ohřevu lze snadno ovládat teplotu a v zimních měsících je možné „grilovat“ pokrmy také uvnitř, jelikož zabere opravdu málo místa a nevypouští do ovzduší štiplavý kouř, jako je tomu například u grilu na dřevěné uhlí.

Keramický gril

V posledních letech se na trhu objevují čím dál častěji také keramické grily, které jsou známé pro svou schopnost udržovat stabilní teplotu. Jsou ideální pro nízkoteplotní grilování a pomalé vaření, což umožňuje přípravu chutných a šťavnatých pokrmů. Keramické grily jsou také extrémně odolné vůči povětrnostním podmínkám a nabízejí vynikající izolační vlastnosti, což znamená, že udržují konstantní teplotu i při venkovním grilování v chladnějším počasí a nehrozí, že za pár let ztratí svůj výkon.

grilovaná masa

Foto: Pixabay

Příslušenství ke grilu

Vhodné grilovací nářadí a další pomůcky hrají při venkovní grilovačce klíčovou roli. Velmi snadno přinesou radost z grilování anebo zhatí celou atmosféru. Existuje široká škála příslušenství, které dokáže zlepšit vaše grilovací dovednosti a přispět k dokonalému výsledku. Praktickým řešením, jak mít vše potřebné po ruce je určitě sada na grilování, která obsahuje vždy základní pomůcky. Dejte si jen pozor na kvalitu provedení.

  • Jedním z nejzákladnějších příslušenství je grilovací nářadí – grilovací kleště, vidličky, grilovací jehla a kartáče na očištění plochy. Kvalitní nářadí je vyrobeno z odolných materiálů, jako je nerezová ocel nebo slitina hliníku, které odolávají vysokým teplotám a opotřebení. Náčiní zajistí přesnou a bezpečnou manipulaci s pokrmy a přispěje k rovnoměrnému grilování.
  • Dalším důležitým příslušenstvím je teploměr na maso, který umožňuje kontrolovat teplotu vnitřního masa a dosáhnout požadovaného stupně propečení. Kvalitní teploměry jsou přesné a spolehlivé, s rychlou odezvou a snadným čtením teploty.
  • Mezi další užitečné příslušenství patří grilovací rošty a pekáče, které umožňují přípravu různých druhů jídel, včetně zeleniny, ryb, a dokonce i pizzy, přímo na grilu. Kvalitní grilovací rošty jsou vyrobeny z odolných materiálů, které odolávají vysokým teplotám a jsou snadno čistitelné.

Při výběru příslušenství ke grilu je důležité vybírat kvalitní produkty od renomovaných výrobců, kteří splňují vysoké standardy zpracování a bezpečnosti. Investice do kvalitního příslušenství ke grilu vám umožní dosáhnout optimálních výsledků při přípravě šťavnatých pokrmů. Nikdo si přece nepochutná na vysušeném kuřeti, že?

zeleninový špíz

Foto: Pixabay

Tipy na grilování masa

Grilování masa je jednou z nejoblíbenějších činností léta. Bodejť by ne – ta vynikající začouzená vůně a lahodná kořeněná chuť v ústech… Pokud chcete i vy dosáhnout dokonalého výsledku, dejte pozor na správnou teplotu grilu a používejte teploměr na maso k ověření stupně propečení. Pro opravdu perfektní chuť a šťavnatost maso namarinujte nebo dochuťte kořením a nechte ho odpočívat nejlépe přes noc.

  • Perfektní marinádu získáte smícháním 5 lžic medu, šťávy z citronu, 10 lžic ostrého kečupu, 3 lžiček chilli, troškou kari a soli. To vše se spojí s 2 lžícemi worcesterové a sójové omáčky. V marinádě se pak obalí například kuřecí křidélka a nechají se alespoň čtyři hodiny odpočívat v lednici. No a po natažení skvělé chuti koření rychle na rozpálený gril. Taky cítíte tu lahodnou vůni medových křidélek?
  • Nezapomeňte na oblíbené omáčky, které dotáhnout talíř k dokonalosti. Tradičními jsou tatarka, barbeque, sladká švestková či kari. Jedna se hodí ke grilovanému masu, druhá zase k sýrům. Proto výběr zvažte a nebo si udělejte takový „švédský stůl“ plný chutí.

Více najdete na webu plného receptů.

Grilovaná zelenina

Pokud hledáte chutnou alternativu k tradičním grilovaným masům a přílohám, pak je to právě zelenina na gril. Tato barevná a aromatická pochoutka nabízí širokou škálu chutí a textur a je vhodná jak pro vegetariány, tak i pro ty, kteří si chtějí klasickou chuť zeleniny něčím ozvláštnit. Ideální, která vlivem teploty neztratí tvar, je určitě kukuřice, paprika, cuketa či lilek.

Další tipy na recepty najdete zde.

mojito

Foto: Pixabay

Letní drink ke grilovačce

K dokonalému grilování patří i skvělé nápoje, které dokážou podpořit chuť pečených pokrmů. Klasikou, která jistě neurazí, je hořké pivo. Nebojte se ale experimentovat třeba s míchanými drinky. Koktejly z rumu jako je oblíbené mojito nebo osvědčené cuba libre jsou ideální volbou pro letní grilování. Nejen že vás u rozpáleného grilu zaručeně osvěží, ale také navodí chuť exotiky. Připravit míchané drinky není žádná věda a určitě je zvládnete namíchat i vy. Základem je kvalitní rum, pár kostek ledu a pak už záleží na tom, jaký drink si zvolíte. Mrkněte na na další tipy zde.

Tak co, také se vám při představě rozpáleného grilu sbíhají sliny?

5 tipů na dokonalé grilování

Zajímavé