Bylinky na dobrou noc aneb Kozlíkové víno, chmelové mléko či lipová koupel?

Když se potýkáme s velkou fyzickou únavou, psychickým vypětím či dlouhodobým stresem, typicky toužíme rychle usnout a vyspat se do růžova. Všechny zmíněné faktory ale paradoxně mohou náš spánkový režim rušit. Místo počítání oveček doporučujeme krátkou bylinkářskou lekci, ať můžete zase sladce snít.


Kozlík lékařský

foto Shutterstock

O účinnosti kapek z kozlíku (Valeriana officinalis), které tradičně předepisovali vesničtí lékárníci, nepochybujeme ani dnes. Jeho používání ale omezuje fakt, že využitelnou část najdete pod zemí. Krátký oblý kořen s obsahem kyseliny valérové a éterických olejů se sbírá druhým rokem pěstování uprostřed léta, očistěný se podélně krájí a suší. I příprava odvaru patří mezi náročnější – vaření zabere hodinu, pak se v zájmu co nejlepšího účinku doporučuje nechat nádobu stát ještě dvě hodiny. Vzhledem k dávkování (třikrát denně šálek nebo dva) tedy dává smysl připravit si aspoň litr tekutiny a během dne z něj odebírat. Léčba vám pomůže překonat nejen špatné usínání, ale i poruchy soustředění, úzkosti či nervově podmíněné stavy neklidu.

Tip pro vás: Na spaní si můžete připravit i speciální víno – do litru červeného nasekejte 100 gramů kořene a zahřejte pod pokličkou na 50 °C. Po zchladnutí přidejte několik lžic medu. V chladu vám nápoj vydrží asi měsíc. Pije se malá likérová sklenička vždy před spaním.

Meduňka

foto Shutterstock

Neodolatelnou vůni s citronovým podtónem poznáte mezi ostatními bylinkami zcela bezpečně. Tuto světlomilnou hluchavkovitou rostlinu (Melissa officinalis) můžete na zahradě snadno pěstovat jako trvalku, její svěží chuť se používá do ovocných dezertů a koktejlů. Za uklidňující účinek vděčí flavonoidům a éterickým olejům s citralem. Šálek odvaru uklidní tělo a vyladí mysl, umí také uvolnit křeče a zmírnit žaludeční neurózy. Čaj ale musíte připravit správně – dvě lžičky sušených listů se přelévají horkou, nikoli vroucí vodou a nechají se stát pod pokličkou asi deset minut.

Tip pro vás: Pro kvalitu léčiva dbejte na správnou sklizeň nati: ostříhejte ji těsně před květem, za slunného suchého dopoledne. Nejlepší moment přichází po několika pěkných dnech bez deště a zatažené oblohy.

Levandule

foto Shutterstock

Nejoblíbenější rostlina posledního desetiletí (Lavandula angustifolia) potěší oči, nos i tělo. Její umění navodit klid a pohodu využívali odjakživa Francouzi, kteří kytičku levandule věšeli na kolébky a postýlky malých dětí. Po jejich vzoru si můžete vyrobit ze sušených květů malý levandulový polštářek. Vysoký obsah (až 3 %) éterických olejů umí pomoct při křečích a zažívacích obtížích, šálek vypitý na noc zase odreaguje mysl. Účinný éterický olej, tedy koncentrovanou formou této léčivky, bohužel doma nevyrobíte (vyžaduje parní destilaci), můžete si ale připravit levandulový líh. Používá se pro masáže po koupeli, uvolnění a osvěžení za horkých letních dní. Získáte jej naložením květů do vodky nebo žitné v poměru 1:10. Po měsíci na slunném parapetu stačí přecedit a máte hotovo.

Tip pro vás: Podle posledních výzkumů mohou levandulové přípravky prospívat i pacientům s depresí. Pokud si chcete navodit celkovou duševní pohodu, vysaďte si levanduli na zahradě a naučte se ji využívat v různých podobách.

Lípa srdčitá

foto Shutterstock

Květy našeho národního stromu (Tilia cordata) se sbírají nejen pro čaj proti nachlazení, ale i jako mírný prostředek na uklidnění, za kterým stojí zvláště éterické oleje (cineol a farnesol). Výborný účinek má především u dětí a starších osob. Ale pozor, nepije se! Odvar z květů se přidává do koupele. Několik hrstí sušeného materiálu (cca 250 gramů) se přelije pěti litry vroucí vody a po čtvrthodinovém vylouhování se scedí a přidá do vany. Zhruba po čtvrt hodině koupání se doporučuje bez odkladu ulehnout.

Tip pro vás: Tato jednoduchá procedura pomáhá i při úporných migrénách nebo při bolehlavech z pracovního přetížení.

Chmel

foto Shutterstock

Třebaže jej máme spojený s pivem, díky obsahu hořčin jde také o významnou léčivku (Humulus lupulus). Sloučenina humulinu a lupulinu má totiž uklidňující účinek, zvlášť při aromaterapii. Pozor, chmel je dvoudomý a chmelové šištice se vytvářejí jen na samičích rostlinách. Dá se pěstovat, ale často ho najdete i v přírodě. Sběr šištic připadá na konec léta, kdy ve žlázkách vrcholí obsah léčivých látek. Po usušení šištice skladujte v dobře uzavřených obalech. Když si z nich vyrobíte chmelové polštářky, svou vůní vám pomohou s usínáním – jen nezapomeňte každý měsíc vyměnit náplň za čerstvou.

Tip pro vás: Skvěle účinkuje i chmelové mléko, kdy se do mléka nasype asi polévková lžíce sušených šištic (na 250 ml hrnek). To se zahřeje a nechá se přikryté asi 10 minut. Po přecezení se nápoj trochu osladí medem.

 

 

Dagmar Cvrčková, foto Shutterstock

Bylinky na dobrou noc aneb Kozlíkové víno, chmelové mléko či lipová koupel?