Příroda pomáhá i během menopauzy

Rubrika: rss-feed

Ukončení činnosti vaječníků spojené s poklesem hormonů přichází zpravidla v páté dekádě ženského života, nejčastěji mezi 45. a 55. rokem. Pokud vám připadalo náročné zahájení plodného období v pubertě, nejspíš zjistíte, že i opačná změna dá tělu a duši pěkně zabrat. Klimakteriu se sice vyhnout nedá, ale bylinky vás v tom nenechají!

Příroda pomáhá

Foto: Shutterstock

Jen málokterá žena si menopauzu užívá a bohužel neexistuje univerzální recept, který by vás hladce provedl tímto úsekem života. Ptáte se proč? Konkrétní příznaky a potíže se mohou lišit případ od případu: některé ženy trápí pocení a návaly horka, jiné trpí roztržitostí a špatnou náladou, další zmáhá únava nebo protivná nespavost. Kromě vnějších projevů se mohou vyskytnout i obtíže vnitřní, typicky osteoporóza. 

Dub

Kůra z obou domácích druhů (dub letní Quercus robur i dub zimní Q. petraea) se pro svůj vysoký obsah katechinových tříslovin odedávna využívá jako zelená úleva při kožních chorobách nebo zraněních. Hodí se ale také pro omývání podpaží nebo nohou. Pro přípravu se používá asi 500 gramů drcené kůry na pět litrů vody, směs se vaří zhruba dvacet minut a nechá se zchladnout na tělesnou teplotu. Vyplatí se vám připravit větší množství a uchovat je v chladu.

Tip pro vás: Můžete sbírat nejen kůru, ale i celé mladé větvičky – třísloviny najdete i v listech. Jako léčivá se olupuje kůra z větví slabších než pět centimetrů, nesmí jít o zbytnělou borku. V případě dubové kůry ale doporučujeme, ať si ji obstaráte z obchodu. 

Příroda pomáhá

Foto: Shutterstock

Konopice obilní

Vysokou „hluchavku“ (Galeopsis segetum) se žlutými květy najdete nejen na štěrkových nebo písčitých nivách v okolí řek, ale i na krajích polí, kde roste jako plevel. Říká se jí též konopice bledožlutá. Obsahuje vysoký podíl křemíku, který stimuluje ukládání vápníku do kostí, ovlivňuje také kondici chrupavek i vazivové tkáně. Kdysi se využívala pro nemocné tuberkulózou, uměla totiž zacelit tkáně poškozené kavernami. S objevem a širokým využíváním penicilinu ale upadla téměř v zapomnění. Stále ji ale můžete využívat i pro léčbu osteoporózy – nadrobno posekaná kvetoucí nať se seřezává počátkem léta. Polévková lžíce natě se dvacet minut vaří v šálku vody, poté se nechá dvacet minut odstát. Dávka činí dva až tři šálky denně po dobu dvou měsíců. Odvar se může využít i pro přípravu jídel, například polévek – obsah křemíku se další úpravou nesníží. Snadno ji zaměníte s konopicí polní s fialovo-žlutými květy (G. tetrahit), což v zásadě nijak nevadí, i ta má značně vysoký obsah křemíku.

Tip pro vás: Jednoletá konopice se snadno pěstuje i na zahradě, osivo dobře vzchází a rostlina se často přesévá. Četné pyskaté květy vyhledává i hmyz, proto nesklízejte nať z celého porostu, ale po částech, aby z vašeho pěstování něco získala i sama příroda. 

 

Příroda pomáhá

Foto: Shutterstock

Šalvěj

Domácí polokeř s částečně neopadavými listy a fialovými květy (Salvia officinalis) má velmi silný antibiotický účinek, kromě toho umí svírat a čistit tkáně. Tohoto neobvyklého efektu se využívá právě při nadměrném pocení – nálev ze šalvěje, který vás může překvapit svou hořkostí, se v tomto případě užívá vnitřně. Šalvěj se při pěstování osvědčuje jako nenáročná léčivka, dobře poroste téměř na každém slunném místě. Lépe jí vyhovuje půda s vyšším obsahem vápníku, tedy zásaditá. Nálev připravíte z mladých listů, které obsahují nejvíce éterického oleje, denní dávka činí 4 až 6 gramů listů (asi dvě polévkové lžíce). Šalvěj umí potlačit noční pocení za velmi krátkou dobu jednoho či dvou dnů a efekt poměrně dlouho přetrvává. Šalvějový čaj se pije třikrát denně po dobu maximálně tří až čtyř týdnů.

Tip pro vás: Plstnaté listy se dají sklízet i přes zimu, budou účinkovat lépe než sušené. Pro potlačení pocení se používají tři gramy listů na jeden šálek vody. Pozor na délku louhování – bylinky sceďte už po dvou minutách, jinak by vám vznikl příliš silný nálev a třísloviny by mohly poškodit žaludeční sliznici. 

 

Příroda pomáhá

Foto: Shutterstock

Přeslička rolní

Vývojově prastarý druh rostlin (Equisetum arvense) tradičně slouží jako zdroj křemíku, který obsahuje celá nadzemní část. Vyniká zvlášť vysokým podílem kyseliny křemičité rozpustné ve vodě – bez rozpustnosti by se křemík nemohl dostat do lidské tkáně a posílit ji. Aby se tato látka uvolnila do podoby využitelné pro tělo, musíte rostlinný materiál dlouho louhovat ve studené vodě a poté ještě vařit. Přesličku rolní najdete v okolí potoků, ale i na rumištích – poznáte ji na první podhled, nelze si ji prakticky splést. Nejde ji ovšem snadno utrhnout, mívá velmi pevné stonky. Vyzbrojte se proto zahradnickými nůžkami a mladou nať nastříhejte na počátku prázdnin. Neobsahuje příliš vody, proto se snadno suší a neplesniví.

Tip pro vás: Ani v tomto případě nemusíte chystat pokaždé jednotlivou dávku, navařte si raději větší množství. Pro léčebnou kúru se pět polévkových lžic nati namočí do litru vody přes noc. Poté se 30 minut vaří. Tak získáte dostatečné množství na celý den, které po malých šálcích upíjíte. 

Text: Dagmar Cvrčková, foto: Shutterstock

Příroda pomáhá i během menopauzy