Proč pěstovat chilli papričky

Jde o zdravou zeleninu, výjimečné koření, a zvláště u drobnějších odrůd pěknou rostlinu přesvědčí vás tyto tři důvody, proč letos pěstovat chilli papričky?

foto Shutterstock

Za pálivost chilli papriček může látka jménem kapsaicin, která spolu s dalšími prvky prospívá trávení, povzbuzuje metabolismus, mírní bolesti, může ničit bakterie. Ovšem dokáže i uškodit, a dokonce zabít – u pálivých papriček vskutku platí všeho s mírou. Jejich pálivost a tudíž síla, s jakou působí, se výrazně liší u jednotlivých odrůd. Pokud máte rádi jen lehce pikantní pokrmy, je lepší sáhnout po varietách s mírně pálivými plody, které nepopálí sliznice, když je ochutnáte. Naopak – mohou mít výbornou sladkou chuť s pikantní příměsí. S těmi nejpálivějšími je třeba zacházet opravdu velmi opatrně, ovšem pro milovníky ohnivé kuchyně jsou nenahraditelné.

foto Shutterstock

 

Setí a sázení

Sazenice běžných odrůd chilli papriček koupíte v zahradnictvích i na trzích, méně obvyklé odrůdy pak nabízejí některá specializovaná zahradnictví. Největší výběr však máte při pěstování ze semen – i v březnu si ještě můžete vypěstovat vlastní sazeničky, ačkoli se běžně vysévají v únoru. Při pozdějším výsevu je lepší soustředit se na méně náročné odrůdy patřící do nejběžnějšího druhu papriky roční (Capsicum annuum), který jich nabízí bezpočet. Rovněž paprika křovitá, řazená někdy k roční, je vhodná. Odrůdy vyšlechtěné z těchto druhů mají obvykle kratší vegetační dobu, plody dozrávají dříve. Pokud semenům poskytnete stálou teplotu minimálně 22, ale lépe okolo 25 stupňů, vyklíčí do týdne až dvou. Podobnou temperaturu ocení i rostoucí sazenice. U paprik čínských se dokonce uvádí, že by měly klíčit mezi 24 až třiceti stupni. Odrůdy patřící k tomuto druhu jsou velmi náročné na teplo i v dospělosti a na zrání plodů musíte čekat delší dobu.
Semínka zasejte do lehkého substrátu pro výsevy. Velmi prospěšná je příměs perlitu nebo vermikulitu, tyto materiály dokonce poslouží i samostatně. Nasávají vodu a udržují osivo vlhké, stále jim však poskytují i dostatek vzduchu, právě přemokření substrátu může být příčinou toho, zajdou. Neobsahují však potřebné živiny, proto je třeba začít semenáčky brzy přihnojovat. Poslouží hnojiva do zálivky určená k nastartování růstu.

Semena překryjte jen pár milimetrů silnou vrstvou substrátu a mírně přitlačte. Pokud je vyséváte do misky a šetříte místem, volte rozestupy dva až tři centimetry. Po vytvoření dvou lístků musíte semenáčky přepíchat do sadbovačů nebo menších květináčů. Až povyrostou, ještě jednou je přesaďte do nádob o velikost minimálně sedm krát sedm centimetrů a do směsi kompostu a perlitu, nebo zakoupeného pěstebního substrátu. Prostřední krok si můžete ušetřit, pokud máte dostatek místa s odpovídající teplotou a osvětlením. Ze sadbovačů se rostliny přesazují velmi snadno, když je spodním otvorem vyšťouchnete. Semena s dobrou klíčivostí můžete sít po jednom. Pokud máte dostatek osiva, vložte semena dvě a když vyklíčí obě, ponechejte jen to silnější.

Kromě vhodné teploty, vláhy a živin potřebují malé papriky ke zdravému růstu co nejvíce světla. Ideální je pro ně místo těsně u skla na okenním parapetu orientovaném na jih či východ. V březnu už bývá den delší než když začínáte s pěstováním v únoru. Využít však můžete i zářivky nebo LED žárovky určené pro pěstování rostlin. Nahradí denní světlo umožní prodloužit den na dvanáct hodin a růst tak urychlí. Jen pozor, rostliny potřebují i tmu, proto jim nesviťte nepřetržitě.

Pikantní sezóna

Ať už je budete pěstovat chilli v květináči nebo na záhoně, ven papriky mohou teprve až pomine nebezpečí posledních mrazů, obvykle v druhé půli května. Čím slunnější a teplejší místo jim vyberete, tím lépe.

Půdu vyžadují papriky kvalitní, bohatou na humus a živiny, zároveň propustnou. Nešetřete proto kompostem a dopřejte jim i jednou týdně tekuté hnojivo. Dobře poslouží zkvašený drůbeží trus, který koupíte jako koncentrát, podporuje totiž násadu květů a zrání plodů. Postačí však nejnižší uvedené dávkování, a pokud používáte hnojivo domácí – slepičince stačí nechat tři týdny kvasit ve vodě – nařeďte ho tak, aby bylo jen lehce zabarvené a téměř bez zápachu. Chilli papričky nevyžadují tolik živin, jako třeba masité rajčinové papriky. A pokud si přejete zvýraznit pikantní chuť, v době zrání uberte zálivku. Papriky, které nevyužijete ihned, můžete usušit, zamrazit, nebo naložit do oleje či octa.

 


Které odrůdy pěstovat?

PAPRIKA ROČNÍ (Capsicum annuum):

Korál – silně pálivé, kulaté papričky o průměru dva až tři centimetry dozrávají do dvou měsíců od kvetení. Výška této nenáročné odrůdy činí šedesát až osmdesát centimetrů.

foto Shutterstock

 

Black Pearl – středně pálivé, lehce protáhlé kulaté plody s průměrem jeden a půl centimetru dozrávají do tří měsíců. Větvená a velmi pěkná tmavofialově zbarvená lodyha je vysoká až 75 centimetrů. Je náročnější na dostatek slunce.

foto Shutterstock

 

Numex Twilight – středně pálivé kuželovité plody velké dva až čtyři centimetry jsou nejprve bílé, posléze fialové a nakonec, v době zralosti červené. Díky tomu je půlmetrový keřík ozdobou zahrady nebo terasy. Na pěstování je tento druh nenáročný.

foto Shutterstock

 

Jalapeno Conchos – jemně pálivé, až čtrnáct centimetrů dlouhé plody výtečné chuti dozrávají přibližně za sedmdesát dnů. Rostlina má výšku až tři čtvrtě metru. Nenáročná odrůda vyžaduje oporu proti lámání křehkých postranních výhonů se spoustou chilli papriček.

foto Shutterstock

 

Scorpion – jak název napovídá, jehlanovité plody jsou extrémně pálivé a při neopatrném zacházení mohou ublížit. Jejich pálivost se pohybuje nad milionem standartních jednotek SHU, zatímco, například u jemně pálivé Jalapeno dosahují pálivosti nejvýše 5000. Na metrové rostlině dozrávají přibližně čtyři měsíce. Odrůda je náročnější na teplo.

foto Shutterstock

 

PAPRIKA ČÍNSKÁ (Capsicum Chinense):

Chocolate habanero – má asi šest centimetrů velké, silně pálivé a aromatické plody. K dozrání potřebují až čtyři měsíce. Rostlina je kolem metru vysoká, náročná na slunce a teplo, vyžaduje oporu.

foto Shutterstock

 

Bahamian Goat – nese silně pálivé, až šest centimetrů velké zlatě zbarvené plody, které k dozrání vyžadují také čtyři měsíce. Je přes metr vysoká, náročná na vyšší teplotu.

foto Shutterstock

 

PAPRIKA KŘÍDLATÁ (Capsicum Baccatum):

Aji Amarillo – dává jemně až středně pálivé a velmi lahodné plody, Ty jsou dlouhé až deset centimetrů, nejprve fialové, když po čtyřech měsících dozrají, zežloutnou. Rostlina má více než jeden metr a je relativně odolná vůči chladu.

foto Shutterstock

 

Jamaican Bell – plodí čtyř- až osmicentimetrové jemně pálivé paprička. Jsou velmi chutné a originálního tvaru. Zrají asi sto dní. Dorůstá do metrové výšky a hustě se větví. Je poměrně nenáročná.

foto Shutterstock

 

PAPRIKA KŘOVITÁ (Capsicum frutescens):

Tabasco – odrůda proslulá díky omáčce stejného jména plodí až čtyři centimetry velké, středně pálivé papričky typické chuti. Zrají jen dva měsíce. Keřík má jen asi čtyřicet centimetrů , nenáročný a velmi úrodný.

foto Shutterstock

 

PAPRIKA CHLUPATÁ (Capsicum pubescens):

Roccoto – jde o skupinu odrůd s masitými, středně až silně pálivými plody různých barev, s dobou zrání od 100 do 130 dní. Rostliny jsou vysoké až metr a půl a velmi náročné na teplo.

foto Shutterstock


 

Viola Martinková, foto Shutterstock

Proč pěstovat chilli papričky