Zahrada jako balzám na duši

Letní dny přímo svádí k tomu, abyste se usadili na lavičku a všemi smysly nasávali pomíjivou kvetoucí krásu. Připočtěte k této romantické představě ještě výhled na krásný dům, anglický trávník, pítko obletované ptáky… A vyjde vám splněný zahradní sen! Kousek za Prahou ho žije mladý pár, který se – díky poctivé práci firmy Zahrady Green – má čím kochat 365 dní v roce.

Jarní zahrada

Foto: Eliška Chvojková

Proměna jak má být

Kdybyste do středočeské Jesenice zavítali před deseti nebo patnácti lety, zkušenějším okem byste na jihozápadně orientované zahradě odhalili hned dva přešlapy – takové, které čeští zahrádkáři v amatérsky zakládaných výsadbách často opakují dodnes. Co konkrétně tamější zeleni chybělo? Zaprvé: barevná i druhová proměnlivost, díky níž by záhony během roku nevypadaly pořád stejně. Zadruhé: promyšlený koncept, na němž do značné míry závisí, jestli na nás zahrada působí harmonickým a uklidňujícím dojmem.

Jak vzpomíná Filip Mack, majitel realizační firmy Zahrady Green, noví vlastníci měli o své budoucí oáze jinou, o poznání modernější představu: „Majitel má rád krásné anglické trávníky bez nášlapů a podobných rušivých elementů, proto se zde počítalo s užitkovým trávníkem o rozloze kolem 120 z celkových 300 metrů čtverečních. Taková plocha už dostatečně vynikne, a zároveň vám na údržbu stačí patnáct až dvacet minut dvakrát do týdne.“ Se zapojením robotických pomocníků majitelé nepočítali, zahrada byla, nicméně, koncipována tak, aby se v příštích sezonách nemuseli zbytečně „trápit“ tvarováním keřů nebo geometrických linií živého plotu.

Jarní zahrada

Foto: Eliška Chvojková

Velké přípravy před výsadbou

Pro odborníky ze Zahrad Green, kteří se vedle koncepčního řešení zhostili i celé realizace projektu, to znamenalo vykácet původní keře, důkladně vytrhat všechny kořeny nežádoucích rostlin a také vyměnit starou, nevyhovující zeminu za novou. Mimochodem: pokud by se vám zdálo, že z původní zahrady nezůstalo na místě vůbec nic, mýlili byste se. Dřevěné „vlnovky“, které se vinou prostředkem záhonů, se profesionálové rozhodli nechat svému osudu.

Vypadá to sice jako záměr – zaoblené linie vcelku pěkně změkčují perfektně zarovnané okraje trávníku – v reálu se však jednalo spíš o praktický, prozatimní kompromis. „Odstranění ‚vlnovek’, jež v minulosti oddělovaly trávník od záhonů, by bylo velmi náročné, proto zde zůstaly. Až trvalky povyrostou, dřevo se ztratí ve výsadbě,“ doplňuje na vysvětlenou Filip Mack. Navzdory faktu, že autoři v návrhu vyčlenili větší plochu trvalkám na úkor dřívějšího trávníku, nakonec přípravná fáze představovala větší „oříšek“ než výsadba nově vybraných rostlin – během té už na realizační tým žádné zvláštní výzvy nečekaly, a majitelé se tak brzy mohli radovat ze zkrášlené zahrady.

Jarní zahrada

Foto: Eliška Chvojková

Ocelové pítko v obležení tulipánů

Protože Filip Mack zastává názor, že na každou zahradu patří alespoň jeden vodní prvek, volba padla na masivní cortenové pítko. Na jaře se rezavá slitina oceli ocitá v těsném obležení tulipánů mnohokvětých, což vytváří zajímavý kontrast tradičního s moderním, přírodního s industriálním, křehkého s odolným.

A které další rostliny zde oslavují máj v plném rozkvětu? Na obdivné pohledy tiše čekají narcisy, pomněnkovce, neobvyklé modřence bílé a v neposlední řadě i vícekmeny okrasných jabloní kultivaru ‘Professor Sprenger’, pro které se odborníci ze Zahrad Green vypravili za hranice – krásně kvetoucí exempláře, které nyní vidíte na fotkách, osobně vybírali v německé školce Lorberg.

Jarní zahrada

Foto: Eliška Chvojková

Nákupu vhodných dřevin věnovali zvláštní pozornost mimo jiné i proto, že na ně majitelé dennodenně vidí přes okna jídelny a obývacího pokoje. Zahrada jim tak dělá radost nejen při pobytu na čerstvém vzduchu, ale i při chvílích domácí pohody. Díky velkému oknu v „obýváku“ mohou relaxovat při pohledu na malý březový háj, v němž opět hrají prim oblíbené bělokoré vícekmeny.

Zahradní „zrcadlo“ i ptačí lázně

Jakmile se jaro překlopí do léta, designové pítko už zdaleka neplní jen estetickou funkci vodního „zrcadla“ – v parných dnech prospívá i ptákům, kteří sem přilétají z okolní přírody za osvěžením. Majitelé domu se před tropickými vedry zase mohou schovat do svého oblíbeného koutu zahrady – na bíle natřenou lavičku, která ve stínu stromů nabízí příjemný chládek i výhled na celou zahradu. A když už zmiňujeme horké prázdninové měsíce, za zmínku rozhodně stojí i fakt, že vysněný anglický trávník není zdaleka tak žíznivý, jak bychom na první pohled mohli předpokládat… Ušetříme vám tedy hledání: žádný postřikovač pro automatickou závlahu na fotkách nenajdete. A jak zní tajemství úspěchu?

Jarní zahrada

Foto: Eliška Chvojková

Splněný sen: trávník jako z anglie

„Pro užitkový trávník jsme záměrně zvolili speciální travní osivo, které obsahuje pouze kostřavy. Žádný zavlažovací systém jsme tím pádem řešit nemuseli, vzniklý trávník zálivku nepotřebuje,“ prozrazuje Filip Mack tajnou zbraň, která se může dvojnásob hodit při všudypřítomném boji se suchem. Protože si majitelé přáli, aby jednolitý zelený koberec nerušily žádné cestičky, dlaždice ani nášlapné kameny, odborníci při výběru osiva pamatovali také na to, ať výsledný porost snese, když po něm vedle mourovaté „šelmy“ budou pravidelně chodit i dvounozí obyvatelé domu – k zahradní lavici se jinudy ani nedostanou. A jakou péči trávník potřebuje, aby při této zátěži vypadal jako z katalogu?

40 minut týdně, a je hotovo!

„Vedle hnojení anglický trávník vyžaduje dvakrát do roka vertikulaci a jednou ročně aerifikaci a pískování. Seče se vřetenovou sekačkou dvakrát do týdne, vždy na dva centimetry,“ dělí se o detailní informace Filip Mack. Bezúdržbové zahrady ze své zkušenosti považuje za klišé, k němuž se v praxi přiblížíte jen těžko. Péči o menší trávník a navržené trvalkové záhony, nicméně, řadí k průměrně náročným. „Trvalkové výsadby stačí ostříhat na jaře a poté už zbývá jediné: kontrolovat, aby se na záhonech nerozšířil plevel,“ shrnuje potřebné zahradnické práce.

Jarní zahrada

Foto: Eliška Chvojková

Druhy se střídají, barvy zůstávají

Zajímá vás, jaká lákadla nabízí výsadba v dalších ročních obdobích, zvláště když jsme slibovali, že po zásahu profesionálů prochází druhově i barevně pestrými proměnami? Trvalky zůstávají po celý rok věrné teplé paletě barev – od smetanově žluté, přes terakotovou a sytě červenou až po tmavší odstíny bordó. Tyto barvy architekti doplňují svítivě bílými květy, které pěkně ladí se zahradním posezením i s dřevěným plotem, a hlavně umí záhony vizuálně odlehčit a rozzářit. Pouze v zimě se o zastoupení bílé stará sněhová pokrývka… Ale nepředbíhejme!

Jarní zahrada

Foto: Eliška Chvojková

S trvalkami vám nuda nehrozí…

Po svěžím zelenobílém jaru čeká na majitele výrazné, sytě vybarvené léto. Mohou se těšit na rudé montbrécie, pryšce, kosatce i různě zbarvené kultivary řebříčku. Půvab kvetoucích trvalek šikovně ozvláštňují okrasné traviny. Na podzim přírodní podívané dominují astry, ploštičníky a japonské sasanky, aby pak v zimě naplno vynikla struktura rozchodníků a vrbin i bujnost trsů prosa prutnatého a dochanu psárkovitého. Jak s úsměvem uzavírá Filip Mack: „Vzhled zahrady se stále mění, právě tím umí trvalky zaujmout. Jak oceňují sami majitelé, na zahradě je doslova každý den čeká něco nového.“

Text: Veronika Košťálková, foto: Eliška Chvojková, www.eliskachvojkova.cz

Zahrada jako balzám na duši