Bytová předzahrádka: Skromná, ale plná barev a květin

Víte, jakou výhodu má předzahrádka skromných rozměrů? Můžete si ji doslova vyšperkovat! Bez větších obtíží zde zvládnete promyslet každý centimetr čtvereční. Důležitým tématem předzahrádky se vždy stávají rostliny s co největším efektem úžasu, tedy takové, které potěší pestrými květy i lákavou vůní. Správně navržená předzahrádka totiž pamatuje na všechny smysly. Máte chuť a náladu? Pusťte se spolu s námi do proměny!

Bytová předzahrádka

Kresba: Lucie Peukertová

Minulosti odzvonilo

V minulosti platilo nepsané pravidlo: předzahrádka bytového domu se obehnala nízkým kovovým plůtkem, který měl zabránit vstupu kolemjdoucích nebo pobíhajících psů. Nalijme si ale čistého vína: jde o poměrně zbytečné řešení, protože takovouto zábranu snadno překročí každý, kdo se chce mezi květiny dostat. Proto doporučujeme zábradlí zcela odstranit a dopřát výsadbě novou podobu.

Na vybraném stanovišti se vyplatí rostliny trochu více zahustit pro případ, že by došlo k poškození některé z nich. Předzahrádku obecně chápeme jako reprezentativní prostor, který uvidí každý příchozí. Hlavním tématem proměny se proto stanou dlouhodobě kvetoucí rostliny, včetně sortimentu aromatických trvalek, které pozvou k nahlédnutí už z dálky.

Bytová předzahrádka

Foto: Shutterstock

Výměnu zaslouží i zemina

Všechny přestárlé rostliny ze záhonu vyrýpněte a přesaďte do jiné části pozemku. Kompletní výměnu si určitě zaslouží i zemina, již do hloubky 30 centimetrů vyměňte za novou. Jako dobrá volba se zde jeví zahradnický substrát smíchaný s ornicí a menším přídavkem rozloženého kompostu. I tento materiál ale musíme pomocí rýče spojit s podložím, aby vysazené rostliny měly možnost růst do okolní půdy.

Novou zeminu se vyplatí lehce zhutnit například zahradnickým válcem naplněným vodou. Po vysazení rostlin bude povrch záhonu zamulčován minerální drtí, která hlavně v létě zeminu ochlazuje, takže funguje nejen jako spolehlivá bariéra proti klíčení plevelů, ale navíc zabraňuje i nadměrnému výparu vody. Právě údržba by v případě předzahrádky u bytového domu měla spadat do kategorie „nenáročná“, což platí i pro zálivku.

Bytová předzahrádka

Foto: Shutterstock

Symfonie barev i vůní

Nová podoba předzahrádky by měla zaujmout všechny generace, proto se zde snoubí tradiční prvky a moderní sortiment rostlin, který se vyznačuje poměrně dlouhou dobou kvetení. Mezi důležitými aspekty navrhované výsadby nesmíme opomenout ani jarní cibuloviny, díky nimž se výrazně prodlouží doba působnosti.

Ve jménu kvetoucích trvalek

V posledních letech se oblíbeným tématem městských předzahrádek stávají prérijní trvalkové záhony. Při jejich tvorbě zahradníci čerpají inspiraci ze severoamerická prérie, ve které kromě klasických kvetoucích trvalek rostou také okrasné trávy. Výhodou prérijního záhonu je především nízká potřeba zálivky – trvalky si dokonce nějakou dobu poradí i s menším přísuškem. Protože se záhon nachází hned u fasády domu, porostou nejvyšší trvalky v pozadí, zatímco směrem k chodníku vystřídají vyšší trvalkové patro nižší rostliny, které na výšku nepřesáhnou 45 centimetrů.

U vstupu do domu a v zadní části v létě rozkvetou nenáročná krásnoočka přeslenitá (Coreopsis verticillata), která se po celé léto postarají o báječnou podívanou, a navíc v záhonech zaujmou i na podzim, tvoří totiž zajímavé semeníky. Kromě nich zde vykvetou také voňavé zavinutky trubkovité (Monarda fistulosa) a třapatkovky nachové (Echinacea purpurea ‘Magnus’). V popředí rozkvetou nenáročné šalvěje hajní (Salvia nemorosa), které po včasném řezu stihnou rozkvést ještě jednou ve druhé polovině léta. Lehkou strukturu pak záhonu dodají kavyly péřovité (Stipa tenuissima). V jejich sousedství už v červnu rozkvete půdopokryvný devaterník (Helianthemum), který snese i krátkodobou zátěž. 

Bytová předzahrádka

Foto: Lucie Peukertová

Snadno a rychle

Údržba předzahrádky s trvalkami je poměrně snadná. V tomto případě bude nutné v předjaří odstranit veškerou odumřelou hmotu trav i trvalek, poté už se rostliny o sebe postarají do velké míry samy. I tak se ale určitě během léta osvědčí občasná zálivka a odstranění klíčících plevelů.

V případě šalvěje hajní radíme provést po prvním odkvětu řez, při kterém se odstraní suché semeníky (nikdy se ale nesmí zasáhnout do listové růžice). Rostliny pak stihnou ještě jednou vykvést. Dekorativní semeníky krásnooček, třapatkovek, zavinutek a listy kavylu se určitě vyplatí na záhonu ponechat po celou zimu. Mráz a lehká sněhová nadílka na nich vykouzlí zajímavou podívanou. 

Bytová předzahrádka

Foto: Shutterstock

V opojení letniček

Předzahrádce bude sedět jakékoli reprezentativní řešení v podání trvalek i kvetoucích keřů, ale určitě by se nemělo zapomínat ani na letničky. Právě ony vždy vévodily předzahrádkám ve městech i na venkově. „Naší“ konkrétní předzahrádce by určitě slušelo neformální druhově bohaté řešení ve stylu letničkové louky z přímého výsevu, u kterého nikdy předem netušíte, jaké květiny na záhonu převládnou.

Pokud raději sázíte na jistotu, zvolte předpěstované letničky. Na předzahrádku se výborně hodí vysoká letnička se vzdušnou texturou – sporýš argentinský (Verbena bonariensis), který drobnými fialovými květy spolehlivě láká motýly a včely. Dobrou volbou ale budou také krásenky zpeřené (Cosmos bipinnatus) nebo třapatky srstnaté (Rudbeckia hirta). V přední části se pak o rozkvetlý koberec postarají nižší letničky – zkuste třeba spolehlivou sanvitálii (Sanvitalia procumbens), široký sortiment petúnií (Petunia hybrida) nebo gazánii zářivou (Gazania splendens), jejíž květy kvetou výhradně na plném slunci.

Kresba: Lucie Peukertová, foto: Lucie Peukertová, Shutterstock

Bytová předzahrádka: Skromná, ale plná barev a květin