Grilujte jako profesionál
Dřevěné uhlí, plyn, nebo elektřina? Grilů existuje nepřeberně druhů. Ten svůj vybírejte i podle toho, zda považujete přípravu pokrmů venku za obřad nebo dáváte přednost rychlosti a jednoduchosti.
Pokud chcete mít jídlo na talíři rychle, pohodlně, ale zároveň si přejete gril přesouvat po zahradě a na noc ho uklízet do sklepa či kůlny, vybírejte mezi menšími plynovými výrobky. Potřebného žáru u nich dosáhnete za pouhých deset až patnáct minut a teplotu lze nastavit i regulovat.
Co jsou flavorizéry?
Před lety tak oblíbené lávové kameny, jež byly součástí plynových grilů, v současné době nahrazují modely s nepřímými metodami grilování – takzvanými flavorizéry. Co to je?
Flavorizéry jsou profily vyrobené z oceli smaltované porcelánem či z nerezu. Jsou umístěné přímo nad hořáky, čímž zabraňují kapání tuku a masových šťáv do plamenů, tedy i jejich vzplanutí.
Rozdíl mezi lávovými kameny a flavorizérem lze popsat takto: zatímco v prvním případě plyn ohřál materiál kamene, který pak předával teplo masu na mřížce, u flavorizéru plamen hořáku rozpaluje ocelový profil a ten pak rozpálí potraviny na roštu. Konstrukce je vymyšlena tak, aby se skapávající tuk nedostala na kameny – stéká proto po stěnách grilu a odkapává do misky ve spodní části. Nehrozí tak jeho vzplanutí. U jednodušších výrobků plamen rozehřeje přímo mřížku grilu. Ta je ale v místě nad hořáky plná, takže tuk opět skapává mimo plameny. Sice nejde o pravý flavorizér, ale také jde o způsob zdravé přípravy pokrmů.
Pro všechny plynové grily platí, že jejich údržba je snadná – stačí rošt vyčistit kartáčem a zkontrolovat a vylít misku na zachytávání odkapávajícího tuku. Existují i speciální roboti, kteří zvládnou vyčistit rošt zcela sami.
Elektřina zjednodušuje práci
Podobné je to s grily na elektřinu – ty ale vybírejte, jen máte-li v zahradě nebo poblíž posezení zásuvku. Výkonné elektrické značkové typy se vyrovnají plynovým. Rozhodně se vyplatí koupit model, kde je možné rozdělit grilovací zóny podobně, jako to bývá u plynových modelů. Někdy totiž musíte začít připravovat pokrm na nejvyšší výkon a dokončit na nepřímém žáru nebo nižším stupni. Platí to třeba pro grilování větších kusů masa.
Když je příprava obřad
Pro mnoho lidí zůstává stále pravým grilováním pouze to na ohni – pro ně jsou určené kotlové modely na dřevěné uhlí s poklopem. Pokud máte tu možnost, gril s poklopem si kupte i v plynové či elektrické variantě, je totiž pro kvalitní přípravu pokrmů nezbytný. Omezuje přísun kyslíku a zamezuje tak vzniku plamenů. Navíc zaručuje, že se grilovaný pokrm stejnoměrně připravuje shora i zespodu. Poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby. Bez něj se rošt ochlazuje a suroviny pak musí zůstávat na grilu déle, čímž se vysušují. Navíc zadržuje typické kouřové aroma, které na grilovaném všichni oceňují.
Pokud grilujete jen jednou za čas a připravujete uzeniny či jen plátky masa, klidně si vystačíte i s jednoduchým grilem z hobbymarketu. Dokonce existují i takzvané instantní grily určené na výlety – v balení najdete hliníkovou misku s uhlím, mřížku i podpalovač. Stačí je venku rozbalit a připravit si oběd.
Důležité příslušenství
Mnoho grilů je vybaveno spoustou různých doplňků a dodatečných funkcí, jejichž kvalita a účinnost jsou často nízké. Platíte tedy za něco, co v podstatě nepoužíváte. Ovšem funkční doplňky značně rozšiřují a usnadňují možnosti přípravy jídla, takže venku zvládnete připravit prakticky jakékoliv hlavní jídlo, přílohu či dezert. Co se tedy u grilu vyplatí?
Všechny lepší výrobky nabízejí možnost vícedílné mřížky, kdy do předem daného výřezu můžete vložit další příslušenství, například pánev wok, pizza kámen nebo litinovou pánev, což z grilu vlastně dělá plnohodnotnou kuchyni, kde uvaříte stejně jako na sporáku v bytě. I proto výrobci přidávají ke klasické mřížce ještě minimálně jednu plotýnku, kde si můžete třeba v hrnci ohřát omáčku.
Gril si člověk nepořizuje na jednu sezonu, měl by spolehlivě sloužit řadu let. Jelikož většina z nich stojí venku, kde jsou vystaveny nepřízni počasí, musí být zhotoveny z kvalitního, pevného a odolného materiálu. Důležitá je i stabilní konstrukce, abyste měli jistotu bezpečnosti. Vybírejte proto mezi značkami, které představují desítky let prověřenou jistotu, a všímejte si použitých materiálů u všech součástí grilu. O kvalitě vám leccos napoví poskytovaná záruka.
Čistota i bez chemie
Při výběru grilu si určitě dejte pozor na to, jak se konkrétní zařízení čistí. Platí, že čím snadnější údržba bude, tím častěji budete grilovat.
Gril na dřevěné uhlí by měl být konstruován tak, aby pálením vznikající popel padal do vyjímatelné záchytné nádoby.
Grily na plyn či elektřinu by měly mít dobře přístupnou misku na odkapávající omastek, a pokud mají rošt z kvalitního materiálu, pak lze říci, že se čistí samy – mřížku stačí zahřát na maximální provozní teplotu a zbytky po grilování potom speciálním ocelovým kartáčem lehce odstranit. Obejdete se pak bez chemických čističů, kterých je na trhu opravdu hodně.
Málokomu se chce do čištění hned po grilování, podle odborníků však mytí můžete klidně odložit před další grilování – to začnete tím, že gril rozpálíte na maximum, nejlépe při zavřeném víku, a ještě horký rošt vyčistíte ocelovým kartáčem.
Máte-li menší gril s nerezovou mřížkou, klidně ho zkuste dát do myčky nádobí. Ovšem pozor, jestliže jste si pořídili typ s litinovou mřížkou. Surová litina je na mytí velmi citlivá a mohla by zkorodovat. I u běžného litinového nádobí se doporučuje, aby bylo stále jemně napuštěné olejem. Proto je vhodné, abyste po grilování a vyčištění mřížku potřeli olejem nebo kuchaři oblíbenou kůží ze špeku.