Jeden krok od terasy

Na terase člověk odpočívá, pořádá různé rodinné akce a také vaří. Pokud tady jste opravdu rádi, vyplatí se vám vytvořit z ní spojku mezi domem a zahradou – pořiďte si sem pohodlný nábytek a vysaďte kolem bylinky nebo zdravou zeleninu a doplňte je kvetoucím trvalkovým záhonem.

PŘED
Rodinný dům se ještě dokončuje, což je vhodná doba na plánování exteriéru, především terasy a jejího okolí.

Okolí terasy se nachází po většinu dne na plném slunci, dařit se zde bude okrasným i jedlým rostlinám. Navazovat na ně bude okolní zahrada s vyvýšenými záhony pro zeleninu a bylinky. Prostor mezi nimi vyplní mlat, z kterého budou i některé cesty. Proč právě tento materiál? Výhodný je hned z několika důvodů. Jde o propustný povrch, takže voda se bude vsakovat i na cestičkách. Svým přírodním vzhledem se hodí ke každému stylu. Snadno se také udržuje a dá se po něm pohodlně chodit naboso. Během léta zase oceníte, že se na slunci nerozpaluje tak, jak to bývá běžné u jiných povrchů.

Mavuň červená

V blízkosti terasy vznikne i druhá cesta – tentokrát z betonových desek, mezi nimiž porostou a budou plodit jahodníky. O soukromí majitelů se za několik let postará vícekmenná bříza.

Vysázené zde budou i trvalky, mezi nimiž převažují druhy prérijního charakteru, které dobře porostou na slunci a vadit jim nebude ani nepravidelný přísun vody.

Mateřídouška úzkolistá

Vítejte v zahradě barev

Trvalky jsou v sezoně vždy krásné, proto i tady dostaly dostatek prostoru. Převažují mezi nimi druhy kvetoucí v plném létě, jako například levandule lékařská (Lavandula angustifolia ´Hidcote Blue´), která zahradu příjemně provoní, dále pak třapatka zářivá (Rudbeckia fulgida ´Goldsturm´), záplevák podzimní (Helenium autumnale) v odrůdě se žlutými květy, ostrožka (Delphinium) hned v několika kultivarech nebo třeba mavuň červená (Centranthus ruber) se svými korálově červenými květy. Nejen v létě, ale také v průběhu zimy potěší zajímavým vzhledem okrasné trávy. Pod vícekmennou břízou himálajskou (Betula utilis ´Doorenbos´) vytvoří podrost metlice trsnatá (Deschampsia caespitosa) a mezi trvalky se hodí proso prutnaté (Panicum virgatum ´Shenandoah´) s listy zbarvenými do červených tónů. Květy mnohých trvalek jsou atraktivní i pro opylovače, především pak pro motýly a čmeláky, kteří se sem budou v létě rádi vracet.

 

Třapatka zářivá Goldstrum

Záhony pravidelných tvarů

V užitkové zahradě byly zvoleny formální tvary záhonů. Klasické nahradí ty vyvýšené, jejichž údržba je jednodušší. Konstrukci tvoří modřínové trámy bez povrchové úpravy, zevnitř je chrání nopová fólie, která zamezí styku zeminy se dřevem, takže se prodlouží jejich životnost. Pravidelné uspořádání má především praktickou funkci – záhony se lépe udržují.

Levandule lékařská

Údržba během roku

Kolem terasy zcela chybí trávník, v jiné části zahrady ale vysetý bude. Nejnáročnější údržba čeká majitele během jara, kdy se připravují zeleninové záhony na výsadbu a musí se také z květinových záhonů odstranit odumřelé části trvalek a trav. Během léta se doporučuje květiny zalévat při dlouhodobějším suchu nejlépe dešťovkou. Zeleninové záhony potřebují vodu pravidelně, zatímco trvalkové záhony si poradí i několik dní bez ní. Povrch trvalkových záhonů pokryje mulč z kamenné drtě, který zamezí odpařování vody a také sníží prorůstání plevelů. Jediná navržená dřevina, bříza himálajská, je na řez poměrně nenáročná. Spíš je u ní třeba likvidovat odumřelé či jinak poškozené větve.

Tip redakce

Poblíž terasy by měly rostliny splňovat několik požadavků. Určitě zde nesmějí chybět kvetoucí trvalky, které místo budou zdobit co nejdelší dobu. Jakmile začnete grilovat, měli byste mít k dispozici co nejblíže bylinky, kterými dochutíte pokrmy. Je jedno, jestli si je vypěstujete za oknem v květináči nebo jim věnujte větší kus půdy poblíž terasy. Posledním, ale velmi důležitým prvkem, je soukromí. Terasa by nikdy neměla být zcela odhalena před zraky okolí, zkuste v její blízkosti vysadit strom nebo ji částečně odclonit pergolou.

Záplevák podzimní


ALTERNATIVA
Varianta s dřevinami

Trvalkové záhony jsou nejkrásnější od jara do podzimu, v zimě zase dobře vypadají okrasné trávy. Jejich vhodným doplněním nebo náhradou jsou dřeviny. Z nich vyberte stálezelené zimostrázy vždyzelené (Buxus sempervirens), modře kvetoucí perovskie (Perovskia atriplicifolia) nebo ořechokřídlec klandonský (Caryopteris x clandonensis). V zimě budou dobře vypadat například různé odrůdy vilínu (Hamamelis).

 

Lucie Peukertová, kresba a foto autorka a Shutterstock

Jeden krok od terasy