Spolu to zvládnete

Rubrika: Odpočinek

Omezené možnosti cestovat, zrušené kulturní akce i zavřené restaurace pomohly mnoha lidem objevit, jak krásně jim je na vlastní zahradě. A že se tady dají strávit příjemná odpoledne s rodinou nebo přáteli. Věcí, které k tomu potřebujete, není mnoho.

Venkovní kuchyně

Zatímco ještě loni mnozí považovali venkovní kuchyň za něco zbytečného, co nevyužijí, letos názor změnili. Samozřejmě je třeba si předem rozmyslet, co opravu využijete – někdo volí srovnatelné vybavení s domácí, jinému zcela postačí gril, tekoucí voda a chladnička. V kuchyni můžete mít kromě krbu i udírnu. Opravdoví milovníci si sem pořizují dvě topeniště, jedno na pevná paliva a sekundární na plyn. Oceníte zde i klasickou kuchyňskou linku, která vytvoří prostornou odkládací a úložnou plochu. Při plánování zahradní kuchyně je potřeba vědět, že musíte mít základ pro stavební prvky a také přípojku elektřiny a ideálně i vody. Výběr materiálů je libovolný, ale myslete na povětrnostní podmínky.

Jídelní stůl

Pohovka a křesílka na terase jsou sice příjemné na odpočinek, ke stolování se však nehodí. K tomu potřebujete i ven jídelní stůl se židlemi. Zpravidla tady nejste omezeni místem, proto můžete volit rozkládací nebo kruhový. Je příjemné ho doplnit spíš než klasickými židlemi pohodlnějšími křesílky s područkami – přece jen zahrada láká k delšímu posezení po obědě – pak ale pozor, aby nenarážela do desky stolu, když je budete chtít zasunout. Proto vždy kupujte stůl a křesílka jako komplet.

Altán

Kovové zahradní altány jsou stále oblíbenější, což se projevuje v nabídce obchodů – mají je skoro všude. Při nákupu si ověřte, zda je střecha vyrobená z nepromokavého materiálu, aby vás ochránila nejen před letní přeháňkou, ale aby pod ní nábytek nezmokl ani za většího deště.

 

Pro odpolední relaxaci

Je vhodné, pokud letní kuchyň navazuje třeba na terasu, kde si můžete dopřát odpolední kávu nebo relaxaci s knížkou a skleničkou vína. Sem pak volte nižší pohodlná křesla, pohovky, lehátka nebo stále oblíbenější houpačky. Je skoro jedno, z jakého materiálu budou (ideální je takový, o který se nemusíte příliš starat), protože by vždy měly být doplněné polstry a polštáři. U nich se ptejte na údržbu, ideální jsou ty se snímatelným potahem, které snadno sundáte a vyperete.

Slunečník

Jak při odpočinku, tak i grilování oceníte stín. Pokud vám na zahradě chybějí vzrostlé stromy, nahradí je slunečník. Stále oblíbenější jsou ty s nosnou konstrukcí umístěnou v rohu, tyč vám nepřekáží uprostřed. Ke koupi jsou i speciální slunečníky s protáhlým tvarem určené na zastínění grilu. Mají žáruvzdorný potah, proto je jiskry nepopálí. Při výběru barvy deštníku nezapomeňte, že tmavé stíní více než světlé.

 

Elektrické grily

Žádná party se neobejde bez dobrého jídla. Nejrychleji ho připravíte na elektrickém grilu. Ty patří k nejlevnějším a nejjednodušším na ovládání. Než si takový gril půjdete koupit, ujistěte se, že v zahradě máte elektrickou zásuvku s příkonem alespoň dva kilowatty. Můžete koupit i přístroje s polovičním příkonem, ale mnoho radosti nepřinesou. Například za větrného počasí se gril bude ochlazovat tak, že nedosáhnete teploty potřebné pro přípravu pokrmů. Pro větší komfort si vyberte typ s odkládacími mřížkami, na kterých steaky správně dojdou nebo zde budete udržovat pokrmy teplé, aniž byste je spálili. To je důležité zejména proto, že jen málokterý z elektrických grilů má ovládání teploty ve více zónách jako u plynových variant. Oceníte u nich i poklop a ochranu proti větru.

Plynové grily

Dnes už prakticky neseženete dříve tolik oblíbené grily s lávovými plameny. Ty se žhavily od trysek hořáku a na jejich žáru se pokrmy připravovaly. Výrobci doporučovali na konci vždy přístroj zapnout na maximum a omastek, který na kameny nakapal, dobře vypálit. Jenže málokdo to dělal, a tak se do jídel dostával v kouři starý přepálený omastek s karcinogenními účinky. Proto tyto typy nahradily takzvané flavorizéry. U nich plynový hořák zahřívá ohnutý plechový plát, který pak působí jako zdroj nepřímého tepla. Tuk z masa už nemůže skapávat přímo do plamenů, a karcinogenní látky se tak nedostávají zpět do suroviny. Grilovací plochu zpravidla doplňují dva, někdy i více hořáků, což umožňuje nastavit si rozdílné teploty pro různé druhy masa nebo zeleniny. U větších typů najdete i další hořák pro přípravu omáček, které tak můžete vařit či ohřívat současně.

 

Na dřevěné uhlí

Pro mnoho lidí zůstává stále pravým grilováním pouze to na ohni – pro ně jsou určené kotlové modely na dřevěné uhlí s poklopem. Omezuje přísun kyslíku a zamezuje tak vzniku plamenů. Navíc zaručuje, že se grilovaný pokrm stejnoměrně připravuje shora i zespodu. Poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby. Bez něj se rošt ochlazuje a suroviny pak musí zůstávat na grilu déle, čímž se vysušují.

Přenosná ohniště

Zvlášť do malých zahrad, kde nebývá prostor na klasické ohniště, se hodí ta přenosná. Jsou vyrobená z litiny nebo silného plechy a doplněná nožičkami či stojanem, aby nestála přímo na trávníku a neničila ho. Praktickým doplňkem může být rošt (ohniště pak slouží i jako gril na dřevěné uhlí), a poklop, který brání rozfoukávání popela a žhavých uhlíků, když nad ním právě neopékáte.

 

Proč jídlo z grilu chutná lépe

Pokrmy připravené na grilu vždy chutnají jinak než pečené doma v troubě nebo smažené na pánvi. Při grilování totiž dochází k takzvané Maillardově reakci. Tak se označuje neenzymatická reakce mezi sacharidy nebo produkty a jejich degradace s aminokyselinami nebo bílkovinami v potravinách. Co si pod touto složitou definicí představit? Jednoduše to, že při teplotě 140 až 165 stupňů dochází ke vzniku důležitých senzoricky aktivních sloučenin, které dodávají jídlu nezaměnitelné zbarvení, chuť a vůni. Proto jsou venku připravené pokrmy jiné. Platí to pro všechny výrobky, ať už pekařské nebo masné, při grilování dostanou zlatavé až hnědé zabarvení. Jen pozor, toto pravidlo varuje i před tím, že při příliš vysoké teplotě dochází v pokrmech k tvorbě některých sloučenin s karcinogenními vlastnostmi, jako je například akrylamid.

 

Deka na polehávání

V zahradě oceníte i piknikovou deku, zespodu doplněnou aluminiovou fólií. Dobře se na ní čte, hrají karty a další společenské hry.

 

Nádobí

Je lákavé použít na zahradní party jednorázové tácky, příbory či kelímky, které poté vyhodíte do kontejneru na tříděný odpad. Myslete však na životní prostředí a dejte přednost plastovému nádobí – lehkému, nerozbitnému, ovšem takovému, které lze dát do myčky a vydrží déle než jednu sezonu.

Osvětlení

Nemáte-li do zahrady zavedený elektrický proud, pomohou vám solární lampy nebo třeba louče. Velmi oblíbené jsou i světelné řetězy, kde jako zdroj poslouží několik baterií.

 

Magdaléna Krajmerová
foto Shutterstock

Spolu to zvládnete