Mějte klima pod palcem na záhonech i ve sklepě

Vrtkavé počasí tak trochu trénuje naši schopnost přizpůsobit se a pružně reagovat na nepředvídatelné změny. Jistá meteorologická průprava se nám ale kupodivu hodí i tam, kde nás při pěstování nemusí trápit prudký vítr, sucho ani krupobití: za sklem či pod střechou. Co všechno se tedy vyplatí měřit a sledovat?

Meteorologická nádobka

Foto: Shutterstock

 

Od difenbachií po uskladněná jablka: Využijte meteostanici naplno

Vybavujete si tradiční barometr s panáčkem a panenkou, kteří vám každý den „poradili”, jestli si vzít deštník, nebo sluneční brýle? I když moderní meteostanice s digitálními obrázky působí podobně líbivě, byla by škoda přistupovat k nim jen jako k atraktivní verzi teploměru. Když si pořídíte bezdrátový model s více čidly, můžete získat cenné informace o vlhkosti vzduchu, kdekoli vás tento údaj zajímá. Ve venkovním prostředí může vlhkost vzduchu ovlivňovat hustotu výsadby – máme-li například zahradu situovanou u potoka, asi dokážeme empiricky usoudit, že zde panuje vlhčí vzduch, meteostanice však dokáže vlhkost lokálního klimatu vyčíslit, a vy tak získáte komplexnější údaj.

Vlhkost vzduchu pochopitelně můžeme měřit také v interiéru – a zdaleka se nejedná jen o údaj užitečný pro rodiče malých dětí, sběratele gramodesek nebo domácnosti postižené plísní na stěnách. Každý, kdo pěstuje kapradiny v bytovém skleníku, nebo dokonce vytváří pralesní oázu teplomilných rostlin v zimní zahradě, jistě ocení přehled, nakolik úspěšně se mu daří vlhké prostředí vytvářet. V neposlední řadě může být meteostanice cenným pomocníkem při uskladňování ovoce a zeleniny. Pokud vaše jabloně plodí štědře a chcete jejich plody jíst během roku, vyloženě potřebujete vlhký sklep, aby vám jablka nedegradovala a nesesychala. Vlhkost ale naopak od určité úrovně nemusí svědčit vašemu nářadí, cyklistickému vybavení, kostrám stanů, zkrátka čemukoli kovovému, co si do sklepa odložíte – i v tomto bodě se tedy hodí znát přesná čísla.

Kroupy po ničivé bouři

Foto: Shutterstock

Pusťte se do měření postaru

Fascinují vás celkové klimatické změny a rádi byste je sledovali „v malém” přímo na svých záhonech? Obyčejná měrná nádoba na srážky vám může poskytnout zajímavou zpětnou vazbu, jak se v dané meteorologické oblasti vyvíjejí srážky postupem let. Takovéto hobby však klade vysoké nároky na disciplínu: dokonce i zemědělské podniky, které sledují klimatické podmínky při testování různých odrůd plodin, zjišťují objektivně srážkový průměr ručně: nádobku zkrátka každý den musí někdo vylít a množství srážek zaznamenat.

V letních měsících se srážky z nádobky logicky odpařují, proto se vyplatí zapisovat úhrn srážek v přibližně stejnou denní dobu. Maximo minimální teploměry do skleníku nebo do fóliovníku – nevíš, kolik tam bylo nejmíň a nejvíc. Takže máš přehled, i když se teplota už změnila. Informační hodnota je relativní.

Meteo stanice

Foto: Shutterstock

Využijte bezplatné aplikace

Kdykoli nastane mimořádná meteorologická situace, stresuje vás, že nevíte, zda vám kroupy, bouřky, vichřice nebo přívalové deště nepoškodily zahradu? Pokud se pěstování věnujete na rekreační chatě vzdálené od vašeho bydliště, dost možná máte o důvod víc pořídit si kamerové zabezpečení zahrady (kterému se podrobněji věnujeme na stranách 14-16). Pomocí chytré mobilní aplikace spárované s kamerou si totiž kdykoli a odkudkoli můžete ověřit, zda srážková pohroma neublížila vašim stromům, záhonům nebo skleníku.

Pokud vlastníte chytrý mobilní telefon, můžete si do něj bezplatně nainstalovat i celou řadu meteorologických aplikací, českých i zahraničních. Počasí můžete sledovat hned v několika oblastech současně, často i na meteorologických mapách. Zároveň získáte jistotu, že se o případných výstrahách dozvíte i bez nutnosti hlídat televizní předpověď počasí – aplikace vám zkrátka zašle upozornění, že je čas vyjet zahradě na pomoc.

Text: red, foto: Shutterstock

 

Mějte klima pod palcem na záhonech i ve sklepě