Neznámé tváře narcisů: Sukničkový, trojmužný i bílý

Svými květy nás potěší dříve než tulipány, není proto divu, že se v rámci zahradního sortimentu staly synonymem jara. Hobby centra vám ochotně nabídnou výběr z několika desítek šlechtěných odrůd, v celkovém měřítku jich existují dokonce stovky. Za pozornost ale stojí i původní druhy, ze kterých dnešní narcisy vycházejí – najdete mezi nimi totiž krásné adepty pro netypická stanoviště, kde by tradiční kultivary od šlechtitelů neprospívaly.

Narcisy

Foto: Shutterstock

Narcis bílý

Narcissus poeticus

Pochází z jižní Evropy, najdete jej na volných plochách horských luk Řecka a Španělska. Ve srovnání s tradičním sortimentem jistě zaujme podoba velmi nízké pakorunky, která bývá sytě oranžová, často s červeným lemováním. Příjemnou vůni bílých květů můžete brát jako další znak, podle něhož tyto narcisy bezpečně poznáte. Kvetou poměrně pozdě, často až v květnu, společně třeba s konvalinkami nebo šeříkem. V poměru k menšímu květu vynikne dlouhý stvol, dorůstající i do 40 centimetrů.

Tipy pro pěstování: Jsou poměrně nenáročné, nemusíte je přesazovat častěji než po čtyřech letech. Uspějí hlavně pod keři, jen pozor, ať jim nevyčleníte příliš vlhké místo.

Narcisy

Foto: Shutterstock

Narcis bramboříkokvětý

Narcissus cyclamineus

I když nemá oficiální český název, sytě zlaté květy s dlouhou pakorunkou a vzhůru otočenými okvětními plátky si sotva spletete s jiným druhem. Narazíte na něj v jihozápadní Evropě, šíří se podél toků v oblasti zvané Galície, která zahrnuje především Španělsko a Portugalsko. Jde o maličký druh, na výšku dosáhne sotva patnácti centimetrů. Proto se stal základem pro šlechtěné miniaturní narcisy, které se pěstují nejčastěji jako rychlené hrnkové květiny (‘Téte a téte’). Je velmi časný, květy se objevují už v předjaří, v únoru a březnu (‘February Gold’, ‘Jetfire’). Vyhovují mu sušší místa a na živiny chudá půda, tedy i větší, dobře odvodněné skalky.

Tipy pro pěstování: Po zatažení jej doporučujeme z půdy vyjmout a opět vysadit až v září. Deštivé léto a dlouhodobě vlhká půda mu v klidové fázi vadí.

Narcisy

Foto: Shutterstock

Narcis sukničkový

Narcissus bulbocodicum

Na výšku měří kolem třiceti centimetrů, trávovité úzké listy nepřesahují květní stvol. Žluté (‘Casual Elegance’) nebo bílé a jemně vonící květy se objevují v dubnu, ve srovnání s jinými narcisy zaujmou naprosto neobvyklým tvarem. Výrazná a bohatá trychtýřovitá korunka zcela překrývá menší okvětní plátky protažené do dlouhých cípů. Tento druh se často vysazuje do nádob nebo skalek. I když roste ve volné přírodě Pyrenejského poloostrova a jižních oblastí Francie, z choulostivosti ho podezírat nemusíte – odolá mrazu až do minus 15°C.

Tipy pro pěstování: Špatně snáší zimní mokro. Potřebuje nejen dobře drenážované místo, ale i kryt v podobě skla, který nepřipustí, aby v období klidu stál ve vodě.

Narcisy

Foto: Shutterstock

Narcis trojmužný

Narcissus triandrus                                                                                                                 

Nevšední, čistě bílý vonný narcis roste po celé jižní Evropě a na Pyrenejském poloostrově. U tohoto druhu se vyskytují na jediném stvolu až tři květy, na což upozorňuje i druhový název. Společně se žlutě kvetoucí variantou ‘Jonquilla’ se proto stal základem pro šlechtění takzvaných vícekvětých narcisů neboli tacet, mezi něž patří miniaturní ‘Sweetness’ či ‘Hawera’. Tvoří na jediném stonku i šest květů. Rostlina se pyšní oceněním Wister Award za mimořádné zásluhy o zahradu; velmi stará odrůda ‘Thalia’ se pěstuje už déle než sto let.

Tipy pro pěstování: Jde o vysoký a vzrůstný narcis, proto ocení půdu s přiměřenou zásobou vody a solidním „bohatstvím“ v podobě živin. Aby kvetl naplno, nesmí zažít extrém – ani sucho, ani mokro. Silný mráz však ustojí.

Narcisy

Foto: Shutterstock

Text: Dagmar Cvrčková, foto: Shutterstock

Neznámé tváře narcisů: Sukničkový, trojmužný i bílý