Nenáročná výsadba na střešní zahradu

V současné době se stále častěji realizují střešní zahrady. Jedná se totiž o efektivní řešení, které upravuje mikroklima v domě a současně využívá srážkovou vodu, která by jinak odtekla do odpadních vod. Střešní zahrada může mít výhradně praktickou funkci, ale dokáže splnit i vaše požadavky na odpočinek a relaxaci s výhledem do okolí.

Zahradnické školky nabízejí rostliny určené přímo pro střešní zahrady.

Zahradnické školky nabízejí rostliny
určené přímo pro střešní zahrady.

Vhodné druhy rostlin

český názevlatinský názevdoba květu
rozchodník šestiřadýSedum sexangularečerven a červenec
tařice skalníAurinia saxatilisduben
tařice kosníkovitáAubrieta deltoideaod dubna do června
plamenka šídlolistáPhlox subulatakvěten
čistec vlnatýStachys byzantinačervenec a srpen
rožec plstnatýCerastium tomentosumod května
kociánek dvoudomýAntennaria dioicakvěten až červenec
svatolina cypřiškovitáSantolina chamaecyparissusčervenec
iberka vždyzelenáIberis semperflorensduben

Charakteristika výsadby
Typy střešních zahrad se rozlišují podle nároků na údržbu na intenzivní a extenzivní. My se budeme nyní zabývat intenzivní výsadbou složenou z nenáročných druhů, která je vytvořena na ploché střeše. Výsadba v takových podmínkách může obklopovat obytnou terasu s posezením. Charakter střešní zahrady vždy určuje několik faktorů. Tím nejdůležitějším je nosnost budovy, kterou musí stanovit statik. Některé střechy jsou nevhodné pro vybudování střešních zahrad nebo umožňují pouze minimální zatížení. Ve druhém případě připadá v úvahu opravdu nenáročná extenzivní výsadba složená především z rozchodníků a netřesků. Tyto rostliny si na rozdíl od většiny trvalek nebo dřevin bohatě vystačí s několika málo centimetry substrátu. Naše ukázková výsadba počítá s patnácti centimetry substrátu, a umožňuje tudíž vysazení i méně náročných trvalek. Při tvorbě zahrady na střeše vždy počítejte s poměrně extrémními podmínkami, které jsou způsobeny vysokými teplotami, silným slunečním zářením, a zejména v letních měsících nízkou vlhkostí vzduchu. Tyto okolnosti lze do jisté míry zmírnit instalací kapkové závlahy, přesto raději upřednostněte suchovzdorné nenáročné rostliny, které vám usnadní následnou péči a rychle se rozrostou, čímž ještě sníží nároky na údržbu, která v těchto podmínkách nebývá jednoduchá.

Použité materiály
Funkčnost celé střešní zahrady určuje kvalita ochranných vrstev. Na konstrukci střechy jsou kladeny vrstvy silné geotextilie a nopová fólie, která zabrání poškození hydroizolace střechy. Nopovou fólii musí překrýt další vrstva silné geotextilie, která ji oddělí od substrátu, a tím pádem nedojde k zanesení jednotlivých nopů jemnými částicemi. Hydroizolaci a pokládku jednotlivých vrstev textilií a fólií nechte zrealizovat odbornou firmou, která vám zaručí kvalitně provedenou práci, protože jinak hrozí průsak vody do střešní konstrukce. Velice důležitým materiálem je střešní substrát, který i pod tímto označením koupíte ve specializovaných obchodech. Jeho složení si každý výrobce určuje sám, ale většinou je namíchán ze substrátu a keramzitu, který zajistí odlehčení materiálu. Jako mulčovací materiál se využívají minerální drtě a kačírky, jejichž použití určuje opět nosnost střechy.

Údržba a náročnost
Nároky na údržbu střešních zahrad se výrazně liší. Extenzivní zahrady péči téměř nevyžadují, postačí jen kontrola náletů dřevin, které by mohly v budoucnu poškodit střechu svými kořeny. Intenzivně udržované zahrady jsou na péči do jisté míry závislé, jsou ovšem v porovnání s předchozím typem mnohem efektnější. Námi navržená ukázková výsadba vyžaduje především pletí, které bude nezbytné hlavně v prvních dvou letech, než se vysazené trvalky rozrostou. Na jaře bude také nutné ostříhat některé vzrůstnější druhy rostlin, ale během sezony už nebude kromě zmíněného pletí pravidelná péče nutná. Jelikož byly do této výsadby vybrány jen nenáročné rostliny, nemusíte provádět ani dodatečné hnojení.

Doporučené rostliny
Na střešní zahradu s deseti až patnácti centimetry substrátu se hodí především nižší trvalky. Ideální jsou také některé bylinky pocházející ze středomořské oblasti. Snadno si poradí se suchem, a navíc je dobře využijete, pokud na obytné terase grilujete. Atraktivnost střeše zajistí rovněž okrasné trávy, které jsou navíc nenáročné na péči a rychle se rozrůstají. Na střešní zahradě si můžete dovolit i výsadbu do různých tvarů a ornamentů, při níž je jeden druh plošně vysazován ve větším množství. Pro tento účel se hodí půdopokryvné druhy rostlin.

Ukázková výsadba

Navržená střešní zahrada navazuje na obytnou terasu, ze které se dostanete pomocí nášlapných betonových desek do výsadby. Sortiment rostlin je pestrý, najdete tu kromě bylinek a okrasných trav také nízké kvetoucí trvalky řazené mezi skalničky. V popředí jsou vysazeny nízké druhy, které postupně přecházejí v celoročně efektní okrasné trávy. Povrch substrátu je namulčován barevným kačírkem, který omezuje výpar vody a zároveň plní funkci estetického prvku. Mezi bylinkami vévodí vonná levandule, pažitka a dobromysl ve zlatolistém kultivaru. Většina druhů kvete v červnu a dále během plného léta.

Ukázková výsadba

Ukázková výsadba

Český názevLatinský názevdoba květu
1 trávnička přímořskáArmeria maritimakvěten a červen
2 devaterník penízkovitýHelianthemum nummulariumkonec června až říjen
3 levandule úzkolistáLavandula angustifoliumčerven až září
4 kostřava medvědíFestuca scopariačerven až červenec
5 netřeskySempervivum sp.od června
6 dobromysl obecnáOriganum vulgare ´Aureum´červenec
7 mateřídouška úzkolistáThymus serpyllumčervenec až září
8 metlice trsnatáDeschampsia caespitosa ´Goldschleier´od července
9 pažitka pobřežníAllium schoenoprasumod června
10 bezkolenec modrýMolinia caeruleaod srpna
Výsadba na střeše může být efektní po celý rok.

Výsadba na střeše může
být efektní po celý rok.

FOTO: SHUTTERSTOCK A AUTORKA

KRESBY: AUTORKA

Nenáročná výsadba na střešní zahradu

Nenáročná výsadba na střešní zahradu